Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνη η αδιαφορία για το AIDS

Ήπιες αυξητικές τάσεις καταγράφονται στα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο οι περιπτώσεις νέων μολύνσεων με τον ιό έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% σε περίοδο δέκα ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ελλάδα υπάρχουν 10.450 καταγεγραμμένοι φορείς του AIDS, εκ των οποίων οι 5.100 τελούν υπό θεραπεία.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εν όψει του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το AIDS, που αρχίζει την Παρασκευή (26-11-2010) στην Αθήνα, οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως υπάρχει η αίσθηση ότι, λόγω του γεγονότος ότι το AIDS είναι μια χρόνια νόσος, έχει οδηγήσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού να μην ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη νόσο. Συνέπεια αυτής της «αδιαφορίας» είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ο φόβος που υπήρχε παλιότερα, με αποτέλεσμα φορείς της νόσου να προσέρχονται στα αρμόδια ιατρικά κέντρα ολοένα και πιο αργά για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι, βάσει και των τελευταίων δεδομένων, ο χρόνος είναι μια παράμετρος εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν θεραπεία πριν αρχίσει να καταρρέει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Όπως επισημάνθηκε, η λύση για τον ιό του AIDS δεν αναμένεται να έρθει άμεσα από ένα νέο εμβόλιο, αλλά από ένα συνδυασμό φαρμάκων που θα χορηγούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έχουν τη δυνατότητα να «υπνώνουν» τον ιό, με αποτέλεσμα αυτός να μη μεταδίδεται από τους ασθενείς.
Σε μια προσπάθεια για την καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον ιό (κυρίως στη χρήση του προφυλακτικού και στην ανάγκη τακτικής εξέτασης για τον ιό), δύο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι PRAXIS και Κέντρο Ζωής, θα προχωρήσουν σε εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους μετανάστες σε όλη την Ελλάδα έως τις 22 Δεκεμβρίου.
Πηγή: CityPress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου