Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Εισαγγελική παρέμβαση για τις χελώνες

   Εισαγγελική παρέμβαση για το μεγάλο μπιτς πάρτι στον Κομμό, που αποτελεί παραλία ωοτοκίας για τις υπό εξαφάνιση Καρέτα-Καρέτα, είχαμε μετά το δημοσίευμα της "Ν.Κ.". Ο εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Νίκος Μαρκάκης επικοινώνησε χθες το πρωί με το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μοιρών. Του ζήτησε να συνδράμει τους εθελοντές, ώστε να μη γίνει ζημιά στις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών. Επίσης του ζήτησε να περιφρουρήσουν το χώρο και να γνωρίσει στους εμπλεκόμενους πως όλοι θα είναι συνυπεύθυνοι εφόσον καταστραφεί κάποια φωλιά.
Η καταστροφή φωλιάς Καρέτα-Καρέτα είναι ποινικό αδίκημα, καθώς ισοδυναμεί με κατηγορίες για διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Πράγματι από το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών επικοινώνησαν με εθελοντές από το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων" και τους δήλωσαν ότι είναι διαθέσιμοι να συνδράμουν την προσπάθειά τους.
Το επίμαχο πάρτι γίνεται σήμερα το βράδυ. Μετά από διαμαρτυρίες του Συλλόγου "Αρχέλων", ο Δήμος Μοιρών προώθησε ως μέση λύση (με το αιτιολογικό ότι η διοργάνωση του πάρτι είχε προχωρήσει) να γίνει το πάρτι στο χώρο του πάρκινγκ της παραλίας και όχι πάνω στην ίδια την παραλία. Και ενώ ακούγεται παρήγορο το να μην κατέβουν τουλάχιστον τα μηχανήματα στην ακτή, οι αρμόδιοι του "Αρχέλων" προβλέπουν ότι ο κόσμος σίγουρα θα κατέβει στην παραλία.
Για το λόγο αυτό απευθύνουν έκκληση στις Αρχές να μη δίδουν άδεια για τη διοργάνωση τέτοιων θορυβωδών δραστηριοτήτων στον Κομμό και παρακαλούν όσους πάνε σήμερα σε αυτό το πάρτι να μην κατέβουν στην παραλία. Υπενθυμίζουν ότι, στο ανάλογο περυσινό πάρτι, από τους κραδασμούς της μουσικής ράγισαν τα αβγά που υπήρχαν μέσα στις φωλιές. Τα χελωνάκια έτρεχαν στην άμμο, προσπαθώντας να προσανατολιστούν προς τη θάλασσα, και οι εθελοντές προσπαθούσαν να τα μαζέψουν μέσα σε κουβάδες για να μην ποδοπατηθούν από τον κόσμο...
Σε κάθε περίπτωση, απορίας άξιον είναι πώς οι τοπικές Αρχές δίνουν άδειες για μπιτς πάρτι στον Κομμό, τη στιγμή που ο κόλπος της Μεσαράς θεωρείται μία από τις 3 σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας για την Καρέτα-Καρέτα στην Κρήτη. Οι άλλες δύο είναι ο κόλπος του Ρεθύμνου και ο κόλπος των Χανίων, όπου επίσης κατά καιρούς υπάρχουν αιτήματα για τη διοργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων... Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Κρήτη είναι γεμάτη από παραλίες στις οποίες δε γεννούν θαλάσσιες χελώνες... 

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου